İç Mimarlık Nedir?
İçmimarlık, bir mekânı o mekânın kullanım amacına uygun olarak, yapısal, teknik ve estetik değerleri göz önünde bulundurarak tasarlamaktır.
Yurtdışında daha çok "interior design" olarak ifade edilmektedir.
İçmimarlık; konut, ticari mekânlar, tarihi mekânlar, otel ve benzeri konaklama mekânları, sosyal yapılar gibi her türlü yapının iç mekânlarının amacına uygun olarak her türlü detayının düşünülerek tasarlanıp düzenlenmesi kapsamaktadır. Bu tasarım içinde elektrik ve su tesisatı, aydınlatma, renk ve doku detayları, zemin ve ıslak mekân kaplamaları, ısıtma-soğutma tesisatları, tavan ve duvar giydirmeleri de dahil edilmektedir. Aynı şekilde iç mimari, mekana ve amacı uygun mobilya üretimi ile de ilgilenir.
İç mimaride öncelikler ve ihtiyaçları bir bütün olarak ele almak çok önemlidir. Tasarım çalışmaları, kullanıcıların fiziksel ve psikolojik ihtiyaçları göz önünde bulundurularak yapılır. Yani iç mimarlık çalışmaları sadece teknik ve estetikten ibaret değildir.
İç mimari, tasarımı kullanacak kişilerle birebir iletişim halinde olan ve onları tanıma ve kullanıcısına uygun mekânlar yaratma amacı güden sosyal bir meslek olarak tanımlanmaktadır.
Mekânın kimliği iç mimarlar tarafından oluşturulur. İç mimarlıkla ilgili günlük hayatta en sık yapılan hatalardan biri bu mesleği, mobilyaların yerlerini belirlemek ve yerleştirmek olarak görmektir.
İç mimarlık ile mimarlık arasındaki farklar…
Mimarlık binanın dışı, iç mimarlık ise içini tasarlar diye düşünülse de bu doğru bir ayrım değildir.
Mimar ve iç mimarın bir ekip olduklarını düşünmek ve birlikte çalışmaları halinde en sağlıklı sonuçlara ulaşılacağının farkında olmak çok önemlidir.
Her iki alan da mekân organizasyonu ile ilgilidir ve aynı temel tasarım eğitimi üzerinden gelişmektedir.
Mimar, belli ölçüde mühendislik bilgisiyle de donanmışken, içmimar mekânların özelliklerine ayrıntıda karar verebilecek donanıma sahiptir. Mesleki bir terimle açıklamak gerekirse iki alanın çalışma ölçekleri farklıdır.
0 YORUM